За жените, мъжете и още нещо …

Претъпкани вагони или не точно

В България железопътния транспорт не е сред любимите на населението. Масово вече хората притежават поне по един автомобил на домакинство, а някой деца дори не са се качвали на влак.

Ами няма как да е по друг начин като се има предвид какво е състоянието на влаковете и скоростта, с която се предвижват. Честно да ви кажа аз нямам много хубави спомени от возенето ми във влак. Да, няма завои, няма гадене, няма друсане, но да пътуваш 4 часа разстояние от 127 км ми се струва меко казано абсурдно и то в 21 век. Както имаше една шегичка в социалните мрежи, когато китайците разбрали, че от Пловдив до Бургас се пътува 4 часа, решили, че България е по-голяма от Китай. Когато бях студентка, имах една колежка от град Кърджали. Бяхме много близки. Тя живееше на общежитие и доста често й се налагаше да пътува с влак от Кърджали до Пловдив. Разстоянието е около 105-120 км с кола, зависи по кой маршрут се движиш, с влак доколкото знам е 127 км. С автомобил се стига за 1 час и 30 минути, с автобус около 2 часа, може и малко повече, защото има почивки, а с влак 4. Е как да пътуваш с влак? Но все пак сме България. В чужбина това е най-предпочитания транспорт и един от най-скъпите. В Индия дори това си е традиционен транспорт, а страната е на второ място по дължина на железопътните линии в Света. Много често няма места във вагоните и тези симпатични идийци се придържат отвън за влака, доста рисковано, но те искрено се забавляват и все пак около 23 милиона пътници ежедневно използват услугите на железниците.

А вие кога за последно се качихте на влак? Може и да ми разкажете за вашето пътуване. Аз ще ви споделя пък ексремното пътуване на индийците.

https://youtu.be/JTsWndiDCzU