За жените, мъжете и още нещо …

Да си направим веган шоколад

Много хора твърдят, че нашият творец на щастие е шоколадът и той може да направи чудеса, особено в стресови или трудни ситуации. Често се случва да се предпочита пред плодовете. А понякога просто имаме нужда от нещо сладко и трябва да може да се поглезим с това.

Всъщност е вярно, че шоколадът съдържа съставки, които могат да накарат нас, хората, да се чувстваме по-добре. Строго погледнато, какаото е отговорно за това. То съдържа растителното вещество теобромин, което, ако се консумира прекомерно, може да действа опияняващо. В допълнение, съставките анандамид и фенилетиламин могат да осигурят чувство на общо благосъстояние, а веществото триптофан се съдържа в какаото и тази съставка може да бъде превърната от тялото ни в хормони на щастието. Тези вещества идват главно от черния шоколад, защото тук съдържанието на какао е значително по-високо. За съжаление обаче те са ниско дозирани в обикновения шоколад, за да предизвикат такава забележима реакция.

За да може да се насладим на шоколада с чиста съвест, ви споделям рецепта, която е същевременно здравословна и вкусна.
Съставки:
125 г какаово масло
50 г неподсладено какао на прах
2 с.л. сироп от агаве
Приготвяне:
Първо какаовото масло се разтопява на водна баня на слаб огън. След това се разбърква какаото и сиропа от агаве до получаване на кремообразна, равномерна консистенция. Напълнете сместа във форма за печене по ваш избор. Ако класическата версия на шоколада не ви е достатъчна, може да го подправите с различни ядки. Оставете да се охлади в хладилника поне за 2 часа. След това извадете от формата и готово, вашият домашен, веган и здравословен шоколад е готов за консумация.