За жените, мъжете и още нещо …

Коя е най-красивата жена на света?

Въпросът може да ви се стори странен, но не е безсмислен.

miss worldКонкурсите за красота със световен мащаб определят не толкова коя личност ще носи титлата Мис Свят или Мис Вселена, а какъв тип е жената зад нея.

Предходната титулна година за Мис Свят бе обявена филипинката Меган Янг. Тя предаде титлата на последната Мис Южна Африка – Ролин Строс. Очевидна е приликата помежду им – меки черти, малки носове, хубава усмивка, брюнетки с бяла кожа и изразителни очи. Но каква трябва да си в действителност, за да бъдеш Мис.

МИС е титла-образец, която дава пример за идеалната жена. Не толкова красиво лице, тъй като красотата сама по себе си е субективно понятие и съм сигурна, че ако всички читатели на блога ми се съберем на една маса и разгледаме снимките на Миски от 121 страни ще имаме различни фаворитки, колкото формула за изпълнение на световен приз за женственост.

От проведените до сега конкурси става ясно, че съвременната представа за красота включва в себе си следната съвкупност от характеристики. Красивата жена трябва да има благо и добро излъчване – да е чаровна, елегантна, фина и невинна. Красотата означава добро и стойностно образование. Настоящата Мис следва медицина, например. Красотата означава висок интелект и умение да се държиш в обществото – лебедова походка, майсторско владеене на словото и невербални жестове. Красотата е благотворителност. Всяка Мис Свят се интересува от музика, спорт и се обявява за природосъобразен начин на живот. Интересува се от световни новини и застава активно зад социални каузи.

Ето това е матрицата на Мис. Всяка една носителка на тези качества би могла да бъде обявена за най-красивата жена на планетата. Остава само да има хора, които да я оценят и да следват примера й, защото титлата не представлява нищо друго освен геополитическо послание за мир и комуникация, която е избрала образа именно на жената – нежен, грижовен и любящ пол, чиято основна функция е да дава живот и облагородява.