За жените, мъжете и още нещо …

Красотата вчера, днес и утре

Красотата, както всички знаем, е субективно понятие. И истината е, че тя е в очите на гледащия. За нея няма формула или аксиома. Тя е нещо, което е много трудно да бъде дефинирано. И е навсякъде около нас. Красотата може да бъде различна (не само физическа), може да бъде духовна, емоционална, естетическа, природна.

Днес ще говоря за физическата човешка красота. Онази, към която мнозина се стремят и се опитват да постигнат с цената на всичко.

Ще започна от “днес”. Нашето съвремие, в което с ужас наблюдаваме много хора (предимно дами) да правят всякакви хирургически интервенции по телата си, за да се доближат максимално да идеала си за красота. Онзи, създаден от холивудските филми и модните списания, където всичко е преминало през старателна компютърна обработка. Само дето те не съзнават това и искат да бъдат толкова красиви.

Този стремеж често става обект на подигравки от страна на останалите хора, но в интерес на истината помага изключително много на тези жени. Може на нас начина, по който изглеждат, да не ни харесва и да ни плаши, но това помага на тяхната лична самооценка. А истината и красотата според мен се крие точно в нея.

“Вчера” естетическите критерии за красиво, са били съвсем различни. “На мода” са били по-пищните жени, предлагащи женственост и естествен животински инстинкт, че ще осигурят здраво поколение на мажете.

“Утре” може би нещо съвсем различно ще се възприема като красиво и също толкова много ще ни шокира и провокира. А е напълно възможно в утрешния ден съвсем да отречем физическата красота и да обръщаме само и единствено внимание на душевната. Кой ли знае?…