За жените, мъжете и още нещо …

Непреходната красота в яйцата на Фаберже

Със сигурност поне веднъж сте чували за яйцата на Фаберже. Тези уникални творения са останали в историята със своята красота и ненадмината майсторска изработка. Техен създател и кръстник е руският ювелир Петер Карл Фаберже. Ето и няколко интересни факти за красивите миниатюри.

Първото яйце Фаберже било поръчка от руския цар Александър III през 1885 г. като подарък за неговата съпруга, царица Мария Федоровна по повод тяхната годишнина от сватбата. Това яйце, известно като Яйцето със изненада, съдържало златен жълтък, златна кокошка и диамантни елементи.

През годините, яйцата Фаберже станали кралска традиция в Руската империя, като цар Николай II продължил традицията на баща си и поръчвал по две яйца на година – едно за своята майка, Мария Федоровна, и едно за своята съпруга, царица Александра Федоровна.

Всички яйца Фаберже са уникални, ръчно изработени и съдържат изненади вътре, като миниатюрни карета, часовници, птици или кораби. Над 50 яйца са изработени за руското кралско семейство, като всяко от тях е изкуство само по себе си.

След Октомврийската революция и свалянето на Романовите, съкровищата на империята, включително яйцата Фаберже, са конфискувани и продадени от новата съветска власт, за да се финансират различни проекти.

В годините, които следват, яйцата на Фаберже са разпродадени и разпръснати по целия свят. Частни колекционери, музеи и институции се стремят да придобият тези изключителни произведения на изкуството. Малкъл Форбс, известният издател и бизнесмен, става един от най-големите колекционери на яйцата Фаберже.

Поради голямото търсене и ценността на оригиналните яйца Фаберже, много компании и майстори започнаха да правят реплики на тези уникални ювелирни изделия. Въпреки че те не са толкова ценни и редки, репликите все пак са популярни сред любителите на изкуството и декора.

Яйцата Фаберже са уникални произведения на изкуството, символ на красота, лукс и кралски статус. Те привличат любителите на изкуството, колекционерите и историците със своята детайлност, изненади и история, свързана с руската империя.