За жените, мъжете и още нещо …

Новият филмов хит – Код: Олимп

kod-olimpЕдин филм, който напоследък усилено се рекламира по телевизията е американската продукция Код: Олимп. Участват някои много известни актьори като Джерард Бътлър, Морган Фрийман и Арън Екхарт, а фълмът е напрегнат екшън, който се върти около нападението и завладяването на Белия дом от корейски терористи, оттам и символичното заглавие, което в пряк превод е “Падането на Олимп”. Въпреки че действието се развива основно в Белия Дом, който се намира в столицата Вашингтон, филмът е сниман на почти две хиляди километра от там. Питате се как? Със специални визуални ефекти и 3D филмови технологии. А изпълнителите на тази тежка задача се оказаха екип от български художници и аниматори, за които гледах репортаж онзи ден в предаването “Култ”(COOL..T) с Петя Дикова в събота. Една огромна част от филма е била “нарисувана” и това трудно може да се забележи от обикновения зрител в киното, който ако не е гледал репортажа може и да си мисли, че филмът е сниман около Белия дом  във Вашингтон. Данаил Хаджийски и Николай Гъчев са двама от българския екип по визуални ефекти, които са работили по филма и са му придали реализъм.

Радостно ми е, че имаме специалисти в тази сложна, технологична и все пак толкова артистична и зрелищна сфера. Наскоро българин спечели и Оскар за визуални ефекти – аниматорът Любомир Христов, работил по някои от най-хитовите филми на 2012г. – Арго, Животът на Пи и Облакът Атлас. И с него беше направено едно ексклузивно интервю, още в първите издания на светското предаване – Култ.

Тези интересни репортажи са една от причините да харесвам това предаване, както и приятните млади хора, които работят по него – Петя Дикова, Марина Евгениева, Борислав Лазаров и други. Не е типичното лайфстайл женско съботно предаване, което се занимава с живота на известните и клюките около тях, а създават репортажи, които са от културно и световно значение и са любопитни и интересни – все пак го създава част от екипа на новините в бТВ.

Съвсем скоро мисля да посетя киното, за да изгледам този филм, за който в крайна сметка вече знам много и съм запозната със сюжета, но съм сигурна, че преживяването в киното ще е много силно, и то благодарение в голяма степен на българите, работили по него.