За жените, мъжете и още нещо …

Новото ми оръжие за супер кожа

По всички правила на козметичната индустрия, грижата за кожата на лицето трябва да се засили след навършване на 25-годишна възраст. Правило, което съм ви споделяла многократно в блога. Тъй като аз вече съм далеч напред от упоменатата възраст, полагането на усилия за хубава кожа се удвоиха. Открих ново тайно оръжие, което кара лицето ми да сияе.

Неговото им е ретинол. Аз заложих на продукт на български бранд, защото лично на мен ми се отрази най-добре. Избрах ретинол 0,2%, тъй като за начало е добре да се започне с по-ниска концентрация, за да не се получи раздразнение и реакция с обрив например. Какво направи тази съставка за кожата ми, как я използвам и какво трябва да знаете, споделям ви с този текст.

За обща информация, ретинолът се използва в козметиката от 70-те години на миналия век, като първоначално е приложен в лечението на акне. Силата му е да спомага за регулиране на производството на себум и насърчава обновяването на клетките. С времето били разкрити и други негови ползи. Мощната съставка може да помогне за намаляване на видимите признаци на стареене. Той стимулира производството на колаген, намалява появата на фини линии и бръчки и подобрява текстурата на кожата. Ретинолът също така може да помогне за избистряне на тена на кожата и намаляване на тъмните петна, причинени от слънцето.

Как го използвам аз? Както споменах и по-горо, първоначално е важно е да се започне с ниска концентрация, за да се предотврати дразнене. Прилага се малко количество върху много добре почистена кожа – това една от тайните, така че препоръчвам двустепенно почистване. Нанася се вечер, тъй като ретинолът може да увеличи чувствителността към слънцето. При използването на съставката се нанася слънцезащитен крем през деня, за да не се появят тъмни петна и неравномерен тен. Постепенно се увеличава честотата на приложение според толерантността на кожата ви. Аз започнах с нанасянето му през две вечери, после през вечер, за да достигна до всяка. Важно е да не се смесва с други киселини и да не се прави т.нар. сандвич с нанасянето след това на допълнителни кремове.