За жените, мъжете и още нещо …

Съвети срещу черни точки (част 1)

Много жени искат чист и безупречен тен. Черните точки по брадичката, челото и носа не изглеждат добре и са особено упорити. Малките черни възли по кожата на лицето са безвредни, но искаме да се отървете от тях възможно най-бързо. Има различни начини за борба с черните точки и как да противодействаме на образуването им в дългосрочен план.

Черните точки получават типичния си черен цвят от мъртвите кожни клетки, които се събират в порите и реагират с кислород. Така наречената Т-зона, зоната на челото, носа и брадичката, е особено засегната, тъй като тези зони обикновено са мазни от останалата част от кожата на лицето.

Черните точки могат да се преборят с различни продукти, а също и с помощта на някои домашни средства. Ежедневното почистване на лицето е от съществено значение за чист тен. Най-добре е лицето да се мие сутрин и вечер, в противен случай все повече и повече пори ще се запушват поради прекомерното производство на себум. За почистване може да се използва специален почистващ гел или мицеларна вода. Трябва да се уверим, че продуктът отговаря и на нашия собствен тип кожа.

Пилингът също е добър за премахване на черните точки. Ексфолирането отпушва порите и премахва мъртвите кожни клетки. Пилингът обаче не трябва да се използва твърде често, веднъж седмично е напълно достатъчен. Маските за лице могат да се използват като алтернатива на пилинга. Маските премахват излишния себум и стимулират обновяването на клетките. За да отървем кожата от черни точки, маската трябва да съдържа салицилова киселина или активен въглен.