За жените, мъжете и още нещо …

За безопасния сън на най-малките

Наскоро мои добри приятели станаха родители за първи път. Вълнението им е голямо, а грижата и желанието да създадат най-добрите условия за своето малко съкровище – още повече. Една от тревогите им беше да направят и обзаведат детското креватче така, че бебето да има пълноценен, спокоен и безопасен сън. Покрай тях научих някои интересни неща, които ще ви споделя и се надявам да са ви полезни.

В идеалния случай малките трябва да спят в собствено легло, а не между мама и татко. Освен това кошарката може да бъде поместена първоначално в спалнята на родителите.

Тъй като, докато спят, децата могат да дърпат одеялото върху главата си, те трябва да спят в спални чували от съображения за безопасност. Но обиколката на отвора на спалния чувал не трябва да е по-голяма от главата на бебето. Също така трябва да бъде избиран според възрастта – да не бъде твърде широк, или пък твърде дълъг.

Оптималното оборудване за бебешко легло също трябва да бъде семпло. От универсална тапицерия през пухкави играчки до възглавници или кожени подложки – аксесоари като тези не са за детското легло.

Стайната температура също трябва да бъде нормална – нито твърде горещо, нито леко хладно. Затова е също толкова важно креватчетата да не са на слънце или точно до отоплителните уреди.
Шапките не са задължителни за новородените, когато са си вкъщи. Пелена, боди и пижама са достатъчни като облекло по време на сън.