За жените, мъжете и още нещо …

Заложници на времето

Времето или по-точно епохата, в която живеем е наш надзирател. Какво точно имам предвид ли? Това е епохата, в която живеем – с всички нейни разбирания, вярвания, предразсъдъци, стереотипи и прочие. Дори и да не сме особено съгласни с голяма част от нещата, които са се превърнали в “догми” на нашето общество, сме по един или друг начин задължени да се съобразяваме с тях, за да можем да оцелеем.

Ще дам елементарен пример за това, за което говоря с новите технологии, които са завзели ежедневието ни до степен, че дори забравяме да общуваме. Това може да не харесва на определена група от хора, да се стараят да не използват толкова много, но когато обкръжението ти усилено се вглъбява в съвременните методи за комуникация, по един или друг начин те въвлича и теб самия в актуалността на времето.

Трудно е, да не кажа невъзможно, човек да живее с правилата и порядките от миналото. Може би на мнозина им се иска, но времето е такова, че налага нови правила на поведение, на общуване и на живот.

Все по-често ставаме свидетели на изказвания и дори четем подобен тип статии в онлайн пространството за детството, което съвременните деца никога няма да имат. Такова, в което сме се викали през терасите, играли сме на стражари и апаши по улиците и не сме се прибирали до късно вечерта. Това е една сантименталност към времето, в което сме се чувствали щастливи и безгрижни. Днес децата най-вероятно също се чувстват така, но имат друг тип на забавления. Това не би трябвало да значи, че нашите са били по-добри или техните по-лоши. Просто са различни.

Може епохата, в която сме се родили да не ни харесва – с всичките си правила, норми и порядки и да искаме да живеем в друго време, с друга ценностна система и отношения между хората, за които може би само сме чели или сме слушали разкази на наши възрастни роднини, но на практика това е невъзможно.

Искаме ли да съществуваме пълноценно – трябва да съобразим с всичко, което налага нашето време.

Замислете се и ще разберете, че наистина е така, защото колкото и да спазвате някакъв различен морал, ценности и поведение, толкова и трябва да се вписвате в обществото и неговите микро общности, за да можете да се реализирате, да създадете семейство и да живеете, във времето, в което не сте искали да се родите.