За жените, мъжете и още нещо …

Ако мъж препоръча книга на жена

Жените сме странни същества, признавам го. Емоционални сме, често импулсивни и първосигнални. Веднъж четох статия, в която се казваше, че жената си изгражда подсъзнателно мнение за един мъж още в първата десета от първата секунда, когато го види. Може би говори интуицията ни, може би са първичните инстинкти или някаква генетична памет, която се предава от майка на дъщеря… не съм сигурна.

От друга страна, истинското и съзнателно впечатление се изгражда в последствие, значително по-бавно и повлияно от редица други фактори. Сега, ако някой мъж чете този текст, нека да внимава и да запомни следното: Мъже, внимавайте, ако препоръчвате книга на жена, защото това определено ще има последствия. Какви? Нека ви разкажа…

man_book_glasses_s-e1274934733576Първо, много е рисковано в тази насока да споменавате дадена известна книга от онези, които се предполага, че всеки от нас е чел. Четивото може да е много хубаво, но по този начин намеквате на жената срещу вас, че може би не я е чела. Тук става дума за Дантевата “Божествена комедия”, “Клетниците” или “Тримата мускетари”. Дори да е било преди години, всички сме се сблъсквали с някакви техни вариации.

Второ, запомнете, че ако една книга допада на вас, напълно възможно е това да не важи за съответната представителка на нежния пол. Така че преди да препоръчате автори като Стивън Кинг, Тери Пратчет или Джон Гришам, замислите се… може жената срещу вас да предпочита тволбите на Елизабет Гилбърт, Нора Робъртс или Агата Кристи. По-добре е първо да се информирайте за предпочитанията на дамата и да формулирате препоръка, вземайки ги в предвид. В противен случай излиза, че и идея си нямате от вкусовете на жената срещу вас и й натрапвате своите.

Трето, ако уцелите с препоръката за книга, бъдете сигурни, че печелите точки в своя полза. Показвате, че умеете да вниквате в детайла, слушали сте внимателно, когато жената ви е разказвала за себе си, и умело подбирате неща, които да й допаднат. Току що сте си заслужи едно голямо “Браво!” и може би още нещо… 😉