За жените, мъжете и още нещо …

Що е то декупаж на яйца и как се прави?

Великден наближава, ето го къде е зад ъгъла! Това респективно означава, че трябва да се подготвим за него, да си съставим план и да решим кога ще боядисваме яйца, кога ще печем курабии, ще месим ли козунаци и т.н.

easter-egg-decorating-ideas-creative-ways-decoupageЕ, днес няма да ви говоря за курабии и козунаци, а за боядисване на великденски яйца. Нали знаете онези картинки на красиво боядисани яйца, които всички сми виждали и понякога се чудим как са направени. Е, нека ви разкажа за една лесна и любопитна техника за боядисваме, нарича се докупаж. Най-голямото й предимство е, че великденските яйца стават красиви, ефектни, уникални, а вие не цапате себе или цялата си кухня с боя, която после да чистите с часове. За декупажа са ви необходими бели (за предпочитане) яйца, купичка с разбъркан белтък и ефектно украсени великденски салфетки. Какво точно правите с тях?

diy-decoupage-easter-eggs11Първо, сварявате яйцата и ги оставяте да изстинат на стайна температура.

Второ, сваляте най-горния слой на салфетките, които сте избрали. Увивате едно яйце с нея, като изрязвате стърчащите краища или изрязвате отделни орнаменти от салфетките, които комбинирате произволно.

Трето, намазвайки разбития белтък с четчица върху салфетката, тя мигновено ще залепне за повърхността на яйцето. Накрая оставете така “облепените” яйца да престоят около 4 часа, за да залепне хартията хубаво. Техниката може да се използва и върху вече боядисани яйца, така че всичко е въпрос на вдъхновение. Истината е, че аз самата все още не съм изпробвала декупажа, но проучих как става и със сигурност ми се струва интересен и възнамерявам тази година да експериментирам с него.