За жените, мъжете и още нещо …

Наследството на Мондриан и Ив Сен Лоран

Чували сте името на Ив Сен Лоран, нали? Все пак той е един от най-известните дизайнери на всички времена, оказал неоспорим ефект в превръщането на модата в толкова велика сила, каквато е днес. Ако искате да научите повече за този дизайнер, препоръчвам ви френския биографичен филм от 2014 г. с Пиер Ниней в главната роля и заглавие Yves Saint Laurent.

embedded_Yves_Saint_Laurent_Mondrian_DressАз обаче няма да се спирам толкова върху самия творец, колкото върху една от най-известните му творби – колекцията “Мондриан”. Отчетливо си спомням как в самия филма за нея казаха, че до тогава не е имало по-копирана рокля. И вие сте я виждали, нали? Знаете ли нейната история…?

Това е Роклята с главно “Р”, която прославя марката Сен Лоран на световно ниво. Показана е за първи път в колекцията есен 1965 г. Вдъхновена е от творчеството на холандския художник Пийт Мондриан (1879 – 1944) и неговите картини от зрелия му период като художник. Всъщност Мондриан е сред основоположниците на абстракционизма, а за картините му най-характерна е употребата на перпендикулярни черни линии и цветни квадрати. Ив Сен Лоран използва същите основни, ярки цветове, разграничавайки ги с тъмни черни линии, умело съчетавайки ги с формата на класическа дамска рокля. Нейната визия безпрекословно ни впечатлява и днес, 50 години по-късно.

Малко са художниците, които са успели да постигнат толкова мащабно влияние и да пренесат идеите си в други сфери на изкуството. Аз съм на мнение, че истинската, висшата мода наистина е изкуство и заслужава признанието си като такова. А може би вече го е спечелила, след като екземпляр от тази рокля е изложена в музея „Метрополитан” в Ню Йорк. Иска ми се някой ден да мога да я видя на живо…