За жените, мъжете и още нещо …

Да си красив означава…

На всеки се е случвало да му кажат: Виж он/ази мъж/жена. Колко е красив/а! И вие да гледате и да не намирате нещо кой знае какво в съответния човек. При това положение просто казвате “да” и отклонявате темата.

Красотата е въпрос на вкус. Нещо абстрактно и не много постоянно. Различните течения в модата променят базисните критерии за красота почти всяка година и това не е нещо ново. Историята дори го доказва. Перфектно пропорционалната жена през Античността е била поставяна на второ място по красота след мъжете със силни и мускулести тела. Затова и да си имаш любовнИК в тези времена е било модерно и за двата пола. През средните векове внезапно са се отказали от красота, и особено от омагьосващите червенокоси и зеленооки жени, подлагани на гонения за много дълъг период от време. Постепенно идва Ренесансът и рубенсовият тип. Пълнотата е била символ на здраве и закръглените жени с огромни фризури са били сред обожаваните в обществото почти 3-4 века. В момента ни е трудно да си го представим и ни се вижда смехотворно дори, тъй като днес слабите и естествени жени са считани за най-големите красавици.

В различните социални групи също има различни критерии за красота. В поп културата се възприема един тип, в метъла – друг, поп-фолка – съвсем различен. Хората на изкуството търсят нещо особено, в научните среди красотата пък се измерва с математически пропорции или се наблюдава пренос на гени.

peopleОтделният човек също преследва свой собствен тип красота. За едни привлекателни са по-пълните устни, за други леко издълженият нос, трети харесват обли лица, четвърти високи скули и изпъкнали брадички и т.н и т.н.

И всичко това води до логическото заключение, което бе казала публично певецът от Him Виле Вало – Всяка жена е красива! – и съответно всеки мъж.

Да си красив означава:

1. Да изглеждаш прилично – спретнато, поддържано и чисто;

2. Да се усмихваш, да имаш ведър вид и добри маниери;

3. Да общуваш и гледаш с внимание събеседниците си;

4. Да си отворен към света, да се развиваш и да оставяш добро впечатление със силата на разума и сърцето си.

Именно така, каквито и физически гени да носиш, ще бъдеш красив за приятелите си, семейството си, обкръжението си… половинката си. А не е ли това най-важното.