За жените, мъжете и още нещо …

Идеалите за красота

Мода, реклама, списания, интернет, филми и телевизия ни показват хора на пръв поглед с перфектни тела и безупречни лица. Но такива ли са те наистина? Чрез правилната компютърна обработка всеки може да бъде представен безупречно по един фалшиво-перфектен начин. Така обаче, ни се налагат едни манипулирани идеали за красота. А ако не ги покриваме, значи ли, че не сме красиви? Много млади хора, а и не само, са неудовлетворени от външния си вид, защото вярват, че не отговарят на тези идеали за красота.

Да не забравяме обаче, че красотата е нещо относително и се възприема по различен начин в различните култури. Идеалите също се променят в хода на историята. Имало е моменти, когато едрите форми на тялото са се смятали за привлекателни. Сега на мода са слабите жени и мускулестите мъже. За нас е пръсъщо да одобряваме и възприемаме това, което е модерно и харесвано в нашето време и в нашата култура. Но не всеки мисли, че това, което е в момента, е красиво.

Красотата е въпрос на вкус и на себеусещане. Ако се чувстваме и се възприемаме за красиви, то такива ставаме и в очите на другите. Така че нека бъдем себе си, защото истинската красота няма нищо общо с мерките на моделите.