За жените, мъжете и още нещо …

Красивата история на Хачико

Знаете ли кое е най-известното куче в Япония? Точно така – Хачико. Неговата статуя на гара Шибуя се превърна в едно от най-известните места за срещи и е сред забележителностите в Токио. Сигурна съм, че почти няма човек, който да не е запознат с историята на това куче и който да е останал безпристрастен към неговата лоялност и любов към стопанина му.

Историята за живота на Хачико е и екранизирана, като в ролята на негов стопанин се превъплъти актьорът Ричард Гиър. Ако все пак не сте гледали филма или сте позабравили за Хачико, предлагам ви да си припомним неговия живот. Защото той заслужава и защото дава смисъл на израза най-добър приятел на човека.

През 20-те години на миналия век кучето Хачико от породата Акита придружава своя господар, професор Хидесабуро Уено, всяка сутрин до станция Шибуя, където той се качва на влака, за да отиде на работа в Императорския университет в Токио. Когато професорът се прибра вкъщи, Хачико отново го посреща на гарата.

Един ден обаче, собственикът му така и не се прибира. Професорът е починал внезапно, докат е бил на работа. Хачико не знае това, няма и да го разбере. Той стои и търпеливо чака. И така всеки ден – в дъжд и в пек, гонен, удрян и унижаван от минувачите. Кучето търпи всичко, изпълнено с надежда, че отново ще види господаря си. Това така и не се случва.

Хачико обаче остава верен, а лоялността му го прави известен. За него се публикуват статии в пресата, а служителите на гарата и пътниците започват да се грижат за кучето.

Кучето продължава да чака стопанина си години наред до последния си дъх. След като умира, Хачико е погребан до своя господар и се превръща в олицетворение на вечната лоялност и любов.