За жените, мъжете и още нещо …

Кисело мляко Лакрима и други храни, които да ядем след тежка тренировка

Кога за последно подложихте тялото си на изпитание? Спомняте ли се последния път, когато мускулите ви започнаха да се схващат от умора до степен, че коленете ви да се подкосяват и да не можете да седите изправени или да си държите ръцете над главата без умората да ви прониже?

Има няколко по-известни спорта, които ви взимат дъха и могат да ви натоварят по подобен начин, стига да хвърлите достатъчно пот и енергия, докато ги практикувате. Аз се сещам за плуване, тичане, боди пъмп, бойни изкуства, та дори и класически балет (Виждали ли сте телата на балерините? Тези жени са страшно силни и издръжливи!). Характерното при всички тези спортни занимания е, че активизират цялото ви тяло. Напрягат всяка една мускулна група от него и след това лесно се сдобивате с чудовищна мускулна треска. Тялото боли, но нека си признаем, че тази болка всъщност е доста сладка. Именно към нея се стремим, защото единствено чрез нея ще постигнем желаните резултати. Без болка няма прогрес, както се казва!

Днешният въпрос обаче е как захранвате тялото си след подобно физическо натоварване?

Не смея да давам генерални съвети, които да са общо валидни. По-скоро ще ви споделя личния си опит кое на мен ми се отразява най-добре и пълноценно. Първо, тъй като съм се изпотил и тялото ми се е дехидратирало, се ориентирам към нещо зеленчуково. Предпочитам домати, краставици и чушки. Използвам ги за гарнитура към пилешката си пържола от филе, консервата с риба тон или омлета ми с 2 белтъка и 1 жълтък. Всяка една от тези три храни е богата на белтъци, които спомагат мускулите да се възстановят по-бързо след натоварването, на което съм ги подложила. Понякога си готвя и котлет от сьомга, но това се случва доста рядко, понеже тази риба не е никак евтина.

eating after fitnessДругата ми най-предпочитана опция за храна след тренировка е кофичка кисело мляко, като най-често се спирам на Лакрима 2%. То не само, че пак ми предоставя възможност да се хидратирам без да се наливам с 2 литра вода, но също така съдържа приблизително равен грамаж въглехидрати, мазнини и протеини. Ако не се заситя само с една кофичка Лакрима, добавям към нея обезмаслена извара. В началото може да ви прозвучи странно, но именно изварата е източник на качествен протеин в един сравнително евтин продукт, който е по-нискокалоричен от сиренето. Това, разбира се, не означава, че понякога не се „глезя“ и със сиренето на Лакрима. Просто гледам да разнообразявам менюто си от млечни продукти.

Понякога след тренировка налитам и на плодове, но не съм сигурна, че това е много удачно. Те дават незабавна енергия и витаминизират, което ги прави по-подходящи за консумация преди упражнения, вместо след. Но аз пък никога не съм била чак толкова вманиачена на тази тема. Когато ми се яде – ям! Щом тялото ми казва, че има нужда от банан след фитнеса или от друг плод, ще хапна. По-добре това, отколкото поредната вафла, нали?

Е, това е от мен. Надявам се, че съм била полезна и интересна. Ако имате какво да допълните по темата, ще се радвам да напишете мнението си в коментар.