За жените, мъжете и още нещо …

Кога е време да прекратим приятелство – и как да го направим? 2 част

Обещах да ви споделя няколко здравословни метода за прекратяване на приятелство, без излишни драми или развалени отношения. Като цяло можем да разгледаме четири здравословни варианта, а в някои случаи може да се наложи да използвате комбинация от тези стратегии.

Потепенно намалявайте контактите с този човек

… докато рано или просто спрете да се виждате. Тази тактика се състои в това да оставим приятелството да зампре естествено чрез постепенно намаляване на социалното взаимодействие с другия човек. Това е добър метод, ако се страхувате от конфронтация или ако другият човек не приеме вашето (едностранно) решение. Полезно е и в случаи с токсични приятели.

Това ще избегне нараняването на чувствата на другия човек. Вместо да покажете истинските си чувства, ще бъдете твърде “заети”, за да се срещате. Можете да изпращате текстови съобщения, вместо да се обаждате, да изчезвате от социалните мрежи на другия човек, да отговаряте с кратки отговори и т.н. Като цяло правите неща, които естествено биха могли да се случат в приятелство, което избледнява – просто сте избрали да ги направите умишлено, за да се измъкнете.

Това социално „отдръпване“ е добър вариант, ако приятелят не е много (или никак) близък, защото в тази ситуация може да ви се стори неудобно или странно да се борите да преодолявате причините, поради които вече не искате да сте приятели. Ако другият човек обаче ви е достатъчно близък да усети разликата, да започне да се тревожи или не знае какво се случва, все пак ще е добра идея да им кажете какво става.

Поговорете с него

Ако смятате, че горната техника не е подходяща за вашата ситуация или просто не работи, трябва да говорите с този човек. Не е лесно, но може да е необходимо. Този разговор може да бъде краят на приятелството ви или дори да се превърне в невероятен начин да разрешите различията си и да оправите приятелството.

В идеалния случай трябва да се срещнете на обществено място, където можете да проведете спокоен разговор. Преди да го видите, трябва да знаете точно какво искате да му кажете, като например: „Забелязах, че нашето приятелство не е същото през последните няколко месеца.“ Говорете за това как се чувствате, а не за това, което другият човек може да е направил погрешно.

Направете почивка

Можете също така да си починете от приятелството, както някои двойки правят в романтични отношения. Това може да има положителни аспекти:

• Може да получите нова гледна точка на приятелството
• Дава ви шанс да успокоите емоциите си
• Дава ви шанс да оставите приятелството да замре, ако това наистина искате
• Дава ви възможност да разсъждавате върху приятелството

Можете да му дадете много причини за тази почивка, можете да му кажете, че сте заети няколко седмици, без да давате повече подробности. Задайте дата в бъдеще, за да се срещнете с този човек, за да разберете дали наистина сте готови да продължите приятелството или трябва да го прекъснете завинаги.

Прекратете приятелството незабавно

Понякога е невъзможно да се избегне хаоса, който съпътства края на приятелството. Ако сте приятел с токсичен човек или човек, който не спазва границите, които се опитвате да зададете, няма да имате друг избор, освен да го направите. Кажете му, че отношенията ви не отговарят на представите ви за приятелство и че се надявате да намери други приятели в бъдеще и че му пожелавате всичко най-добро.

Това е разпадане на приятелството, от което няма връщане назад, но може да се окаже за добро. Може да изразите чувства или проблеми, които сте скрили, въпреки че може да е неудобно да влезете в подобна конфронтация. Това е добре за хора, които познавате отдавна и които считате за достатъчно зрели да кажат „сбогом“.