За жените, мъжете и още нещо …

Кои са идеалните споделени занимaния, според двата пола?

Днес ще си позволя да попиша по малко по-лична тема, защото мисля, че тя е значима за много жени.

couple-watching-tvМоя приятелка, с няколко години по-млада, сблъскваща се тепърва със съвместното съжителство, ми сподели разтревожено, че нейният приятел не бил общителен вечер, че след работа или в свободното си време се лепвал за компютъра, телефона или телевизора и когато тя се опитвала да говори на някакви обичайни теми с него, той й казвал да гледат филм или друго, или пък просто заспивал. 🙁

Разстроено, момичето започнало да мисли, че той не я обича достатъчно, че е направила грешка като е предприела стъпката да живеят двамата или че просто в самата нея има някакъв проблем.

Аз не съм кой знае каква психоложка, но пък за това имам приятелки, с които се събрахме и си говорихме по женски. Оказа се, че всяка има този същия проблем. Първото момиче, с което започнах разказа, се успокои, че нейният случай не е единичен.

Но на какво тогава се дължи това поведение у мъжете?

Започнахме да четем различни трудове на психолози (не от Интернет), а от библиотеката в съответната секция, и всъщност открихме доста писания на тема Той и Тя. Интересно ни стана, когато различните психологически проучвания се застъпваха на едно и също място,  а именно поведението на партньорите и желанията им. А оттам идват и различията.

ЖЕНИТЕ сме по-всеотдайни и предпочитаме доста по-интимни взаимоотношения (гушкане, споделяне на тайни и пр.). Доста често си мечтаем да прекарваме всяка свободна минута с любимия. Обичаме неконтролируемо и в повечето случаи обрисуваме идеалните взаимоотношения с розови краски. Романтиката по дефолт ни е в кръвта. Представяме си да готвим заедно, да се разхождаме по залез, да имаме романтични вечери и да си разказваме разни неща, да гледаме небето, да пазаруваме, да си подаряваме неочаквани подаръци.

МЪЖЕТЕ са по-прагматични. По-голямата част от тях не позволяват на превъзбудата от любовта им да се покаже над повърхността. Те обаче имат нужда от присъствието. Затова се чувстват добре там, където могат да разчитат на сигурност и където знаят, че винаги когато протегнат ръка, любимата жена ще е до тях. Те обичат да се самоизтъкват, да показват най-различни неща на половинката си и да споделят преживяванията, които тях ги интересуват и смятат за романтични (също като нас жените). Но техните предпочитания са далеч от нашите – гледане на филм, клип, който го радва, пускане на “най-яката” песен, СПОРЕД НЕГО! Много мъже освен това имат нужда от доста повече лично пространство. Заложено им е да приемат връзката като част от живота си, а не като всемогъщата сила, която е подчинила съществуването им.

ЗАТОВА дами, не трябва да се ядосвате, когато той не умира от желание да говорите до безкрай. В неговата глава е тишина и той просто не се сеща какво да ви каже. Предпочита да се гушнете на дивана и да си гледате филм, да се смеете на едни и същи неща и да коментирате. Мъжете не харесват да правят планове за бъдещето и не обичат да разсъждават на дълбоки философски теми (поне повечето), затова да не ги тормозим и да оставим задушевните разговори за когато те са по-предразположени към тях. Замислете се също така, че връзката не бива да обсебва изцяло ежедневието. Вие преди всичко сте самостоятелен човек със свои предпочитания, приятели и занимания. Посветете време на любимото си хоби, докато той си играе на компютъра или гледа мача по телевизията. Така хем и двамата ще сте си в личното пространство, хем ще сте заедно – в една стая, на един диван, похапвайки от нещо, което сте сложили в близост до вас. Най-добре шоколад, та да увеличава нивата на щастие и усещане за сплотеност.