За жените, мъжете и още нещо …

Ласе… на книгата

Books_in_a_Series_photo_FINALIZEDВ последно време научавам, че книгите имат доста разнообразни елементи и ми е интересно какви са точно те. Мисля, че това е любопитна информация, която е хубаво да знаме, ако не за друго, то поне за обща култура.

Нали се сещате как има някои неща, които използваме в ежедневието си постоянно, но никога не се замисляме как се наричат в действителност. Като например аглета – така се казва накрайника на връзките за обувки. Чували ли сте го? А виждате ли го на маратонките си?

Сега за ласето на книгите. Според мен то е именно един такъв детайл от ежедневието ни. Ласето може да е налични само при книгите, които са с твърди корици. Причината за това е, че книгите с твърди корици се шият, за да се закрепят за книжния блоки да се получи завършена книга. От част от конеца, който се използва, се прави дълга лентичка (може и плитка), която се постава някъде между страниците. Ролята й е да си отбелязвате с нея мястото, до което сте стигнали по време на четенето. Сетихте ли се вече как изглежда? И вие сте използвали ласето, нали? Само че едва ли сте се замисляли как точно се нарича. Е, вече знаете.