За жените, мъжете и още нещо …

Свършва ли любовта?

Възможно ли е двама човека, които се обичат много силно, да престанат да го правят и да поискат да се разделят.

По пътя на логиката не би трябвало това да се случва. В действителност – се случва. Каква е причината?

Напоследък доста се запалих по психологията, но не онази приложна психология, която бълват книжарниците, а се запознах с теории за човешките взаимоотношение от квалифицирани психоаналитици, които провеждат срещи с брачни двойки с проблеми. Тези текстове от брачни консултанти, да ги наречем, могат лесно да бъдат намерени в мрежата, само ако се разровите, но в английската версия на Гугъл, и то ползвайки английски ключови думи. Ще намерите интервюта, статии от книги, дори част от университетски разработки.

Според тях, изглежда има няколко причини поради които любовта си отива. Съвсем условно ще ги разделя, според изводите, които сама си направих.

Причина 1: Човек се променя.

Когато двойката започне да излиза, има едни възгледи за живота и еднни цели. С течение на времето Той и Тя попадат в различни среди, общуват с различни хора, ежедневието се усложнява от изникването на най-различни възможности за развитие, намеса на роднини от едната и другата страна, което оказва влияние върху мисленето и на двамата. Той иска да замине за година на специализация в чужбина, Тя иска да работи и нощни смени /или/ Тя иска да се развива, Той се задоволява с работата, която има и трудно приема промените. Резултатът се разногласия и проблеми във взаимоотношенията. Децата също създават грижи и ако двамата не са подготвени и единни във възпитанието, следват конфликти.

Причина 2: Самопричиняване

Самопричиняването е точно това, което си мислите. Човек сам си причинява отстъплението на другия от любовта. В много случаи, след като двама са заедно, Тя престава да се гримира, напълнява и изоставя кокетството и начините, по които е съблазнила половинката си в началото. Той не се грижи за тялото си, отпуска се, оставя се тя да го командва, пие повече, не е изряден във вида си, не се старае. Всеки от двамата трябва да се грижи по равно за любовта. Жената трябва да поддържа интереса като не престава да изненадва половинката си. Мъжът трябва да е все така чаровен и уверен, за да я впечатлява всеки път, когато тя го погледне.

Причина 3: Обсебеност

Връзката представлява съвместно съжителство с другар, към който изпитваш привличане и уважение. В любовта място за контрол няма. Затова много често любовта си отива, когато единия партньор се опитва да направлява живота и действията на другия.

Причина 4: Ревността

Колкото и тривиална да е, това е една от основните причини за разпадането на много щастливи бракове. В една връзка не бива да съществува съмнение. Ако мислите, че партньора ви ви изневерява, то тогава вие мислите, че той не ви обича или уважава.

Причина 5: Говорене

Скандалът е важно нещо. Много двойки, в нежеланието си да се карат, изоставят проблемите. Не ги обсъждат и така те назряват. В един момент единият партньор прави равносметка, че не харесва 543457 неща в половинката си и вече не я обича. От своя страна другата половинка не знае, че с нещо дразни любимия и продължава да го прави в блажено неведение. Тук имаме вина и страх от нараняване. Няма да се нараните, ако обсъждате какво харесвате и какво не в другия. Говоренето е важно, за да се правят компромиси и да се стигне до някаква промяна. Двамата трябва да решат докъде се простират възможностите за компромиси и промяна и докъде не могат да си го позволят. Дали да продължат заедно или да се разделят е общо решение, а не еднолично.

Ако и вие се интересувате от темата и имате какво да допълните, моля заповядайте.

Независимо всичко това, теория твърди, че ако двама души се обичат силно, те биха изчистили всички тези причини и биха намерили начин да живеят заедно. Лично аз вярвам в това.