За жените, мъжете и още нещо …

Безумието в бъдещия НК – Светослав Кантарджиев

111Преди няколко дни четох интервю на Светослав Кантарджиев по темата за бъдещия нов Наказателен кодекс и по-специално частта с културните ценности, които според проектозакона не само ще подлежат на задължителна регистрация, но и ще се налагат много сериозни санкции, в случай че новото правило не бъде спазено – затвор, глоба и конфискация ако предметите са повече от три. Ще си кажете – какво ме касае мен това, аз нито съм колекционер, нито се занимавам с антики. Да, ама не. Новата промяна касае точно нас, обикновените хора, защото заради пропусната дефиниция на понятията „археологически обект“ и „културна ценност“ излиза, че всичко на възраст над 50 години е ценност! Без значение какво е – стар гардероб, книги, семейни ценности – всичко. И по тази логика, ще е нужно да регистрираме всичко.

Първо, изобщо не съм съгласна с това държавата да се меси в личните ми дела, второ – струва ми се смешно да се налага да отделям от времето си, а вероятно и от средставата, за да регистрирам вехтории, които далеч не могат да се смятат за ценности с национално значение. Да не говорим колко още хиляди проблеми биха произлезли, ако тази част от новия Наказателен кодекс бъде приета.

Според Светослав Кантарджиев, бъдещият закон на практика няма да е възможно да се изпълни, понеже специалистите, които могат да регистрират и идентифицират ценностите у нас, са прекалено малко, а напливът ще е огромен. Освен това, има риск съдилищата да се напълнят със случаи-недоразумения, за които разходите по делата силно ще надвишават стойността на предметите. Ненапоследно място, нищо чудно и хората да започнат да разрушават старинните си вещи, само и само да избегнат тегавата процедура по регистрация.

Хилядите въпросителни и възклицателни около тази промяна в закона все още остават неотговорени, а минаха месеци откакто тази промяна се критикува остро от колекционери, хора на изкуството и не само. Остава само да се надяваме, че има начин законодателите ни да се вразумят.