За жените, мъжете и още нещо …

Децата се учат от родителите си!

ParentChildArgueВнимание, родители, у дома си имате малка човешка копирна машина. Колкото и странно да звучи, това е самата истина. Ако имате малко дете, то бъдете сигурни, че то ще прави всичко, което вие му показвате във вашето ежедневие. Вие сте неговият модел за подражание. По вас то измерва стойностите на света – добро и лошо, отношение към хората, партньорски взаимоотношения. Внимавайте какво говорите и как го казвате, защото детето ви ще започне да се държи точно по същия начин със своите приятелчета в детската градина, в началните класове в училище, с по-възрастните хора.  И накрая – към вас самите.

Освен това, ако вие сте немарливи и детето ще се отнася с пренебрежение към някои дейности в ежедневието си. Ако вие псувате и то ще започне да използва същите думички, без да съзнава значението им. Ще маниерничи като вас, ще се ядосва като вас, ще се интересува от предаванията и филмите, които вие гледате, ще си пее песните, които вие слушате и ще повтори някоя ваша реплика навън.

Децата са най-уязвимата част от вашето семейство. Чрез тях могат да излязат някои неща, които се случват в дома ви дори. Така че обръщайте повече внимание на малчуганите в тази крепка възраст. Разговаряйте с тях за всичко, което правите. Обяснявайте защо сте взели това решение, за да  може детето да си направи необходимите изводи. Ако използвайте вулгарни думи, дефинирайте значението им и поставете забрана на детето си да ги използва. Отделете също така време да му говорите, че всичко, което си говорите помежду си в семейството, трябва да си остане там. Само така ще му създадете навици. Пред него винаги вършете благородни дела, за да го научите на добро. Само така ще бъдете добър образец за вашето дете.