За жените, мъжете и още нещо …

Телефонните обаждания и непредвидимите клиенти

За ЕОС Матрикс ли говорим? Ме пита една колежка, когато й казах, че брат ми погасявал стар дълг към мобилен оператор. Била чувала много лоши неща – за крещящи лелки и нагли служители. При нас обаче такова нещо нямаше. Категорично й заявих да не вярва какво пише в мрежата, а да слуша реални хора като мен. Все пак са звъннали на брат ми миналия месец, а той едва ли ще ме лъже.

Историята с колекторите при нас беше следната – подписал договор и не разбрал, че взима към договора телефона с още една сим карта. Запазил апарата като резервен и не ползвал картата, но му се начислявала месечна такса по нея. Плащал по електронен път, но поради заблуда не и по втората карта и така след около 90 дни първо му изпратили смс на телефона, който не ползвал, след което го потърсили от ЕОС Сървисис или ЕОС Матрикс беше, за да напомнят за вземането му. Женският глас от другата страна бил разбиращ, обяснил ситуацията, разбрали се добре и брат ми веднага погасил сумата.

Young receptionist with headset pointing towards copyspaceКазвам всичко това, защото виждам, че много се спекулира на тема телефонен тормоз. Мисля първо да наблегна на това, че много хора не знаят как изобщо се води телефонен разговор на тема събиране на вземания. Първо, целият разговор се съобразява с настроението и темперамента на длъжника. Ясно е, че няма как да говориш по един и същ начин на човек, който тепърва чува за задължението си и не е сигурен за какво става въпрос и ако например е от онези многознаещи хора, които са готови да спорят за всичко и да се карат. Знаете ги какви са – сигурна съм, че имате поне един такъв човек в обкръжението си, който е постоянно намусен, много изнервен и кажеш ли му нещо, ти отговаря на контра. Именно такива хора вечно се оплакват от администраторски услуги, все на тях ще им се падне недружелюбен служител в офиса на мобилния оператор, намръщена касиерка в магазина или непохватен сервитьор в ресторанта.

Понякога съм забелязала, че цялостното мнение на хората е негативно вследствие на обобщаване на данните, което служителите правят по телефона, а клиентите възприемат като каране. Може да се наложи служителите да се обаждат и по 2 пъти седмично – например при неспазена уговорка за плащане. Казва се на длъжника, че въпросът е сериозен и че някой следи за плащането му и че не е ок да не си спазва ангажиментите. Все пак е по-добре да си наясно с това, че може да те осъдят и после така или иначе ще трябва да си платиш дълговете, че и отгоре. Разбира се, ако си честен пред човека, той ще ти влезе в положението и може да се споразумеете за разсрочване на плащанията, ако наистина не ти стигат парите.Карането, както някои го възприемат, обикновено е съвсем съзнателна стъпка, за да стане на човека отсреща ясно, че няма да мине гратис. Не може някой да ползва услуги без да си плаща. Нали именно за това се дразним на ромите, когато ползват нашия ток, вода и т.н.

Но добре. Толкова за колекторските агенции и за телефонните им обаждания. Аз съм за тях и мисля, че ако и вие размислите, ще откриете, че всъщност са много полезен начин за връзка, тъй като улесняват работата на много фирми. Но всичко това струва времето на служители, които, повярвайте ми, едва ли умират от желание да се карат с някого или да слушат безброй чужди проблеми на ден. Те все пак са хора и не държат да се прибират вечер при семействата си емоционално изтощени.