За жените, мъжете и още нещо …

Може ли да се научим да пеем?

Музиката и песните са едни от насладите и красотите в живота ни. Те могат да създадат и да върнат всяко ново и вече изпитано чувство. Възможностите им са много, но освен да се наслаждаваме, то може ли да пеем красиво? Как да се научим и още съвети, споделям в този блог текст.

Да се научиш да пееш разбрах, че е възможно от приятелка, която завърши НАТФИЗ. Тя ми сподели, че всъщност всеки може да пее вярно, стига да прави правилните упражнения. Не бива да забравяме, че певческите способности са талант, който се дава на малцина. За всички останали остава само да се научим да пеем по такъв начин, че да не звучи фалшиво. Ето и какви съвети за по-добре пеене успях да събера

Редовно практикуване.
Ежедневното пеене укрепва вокалните струни и помага за развиването на по-стабилен глас. Опитайте да пеете по всяко време на деня, дори за кратко. Използвайте моментите в банята, при готвене или чистене – действа и много релаксиращо.

Правилно дишане. Това е дишане от диафрагмата, което осигурява повече въздух и контрол върху гласа ви. Практикувайте упражнения за диафрагмално дишане, за да подобрите своята техника. А това може да стане и чрез йога упражнения, споделям го от опит.

Вокални упражнения за загряване на гласа.
Това са така наречените изричания на гласни, съгласни и комбинацията от тях. Те спомагат на гласа да стане по-гъвкав и предотвратяват възможни травми на вокалните струни. Упражненията за гласа за задължителни, както и разгрявката преди физически активности.

Слушане и анализиране на изпълнения на професионални певци. Това може да ви помогне да идентифицирате различни техники и стилове на пеене, които бихте искали да интегрирате в своите изпълнения. Тоест развийте и слуха си, за да може да копирате чрез гласа си.

За да разберете дали се получава, просто пейте пред родните и приятели. Ако пък мислите, че те няма да ви дадат обективно мнение, пробвайте пред непознати – ако ви стиска. Един пърформанс на улицата е само за смелите.