За жените, мъжете и още нещо …

Мълчаливи или приказливи жени обичат мъжете?

Може би е редно преди да започна да кажа, че преди и в българското, и в западното обществото се е смятало за ценност жената да е мълчалива и да споделя мислите си само когато по-силните се обърнат към нея. Това е наследство от един затворен патриархален начин на мислене. Мъжът е водещата фигура, а жената е тази, която трябва да се подчинява на волята на бащата, брата, съпруга.

Portrait of young couple having romantic time together at harbor

Днес нещата стоят малко по-различно. При това не само защото жените са заявили своята независимост, но и защото мъжете много са се изменили като начин на разсъждение и поведение. Промяната е видима и се дължи на редица социални явления. Но до днес, като остатъци от едновремешните типове, все пак се мисли над въпроса дали мъжете все пак предпочитат стеснителни и тихи жени, или избират наперени барборани.

В повечето случаи по-затворените и не толкова говорещи жени обикновено са обект на симпатия от мъже, които биха искали да изпъкват. Те имат много за споделяне и предпочитат да бъдат в центъра на вниманието, да са абсолютните лидери във връзката и смятат, че тяхното мнение е по-значимо, вярно и не приемат противното.

Тихите и по-пасивни мъже предпочитат по-ярки жени, които да поемат водачеството във взаимоотношенията. Бъбривостта на нежната половинка позволява на мъжа да се съсредоточи в мислите си и да не взима активно участие в общуването. Чувства се добре, когато тя е оправна и знае, че каквото и да се случи тя ще вземе отношение, ще има мнение и ще действа независимо и оправадано.

От всяко правило си има и изключения, разбира се.

Макар и рядко, тихи мъже предпочитат тихи жени, които да не вдигат голяма гирлотия наоколо, а да допринасят за спокойствието им. Така изграждат хармонични отношения, без скандали и излишни емоции от нечий засилен темперамент.

Други много войнствени, малко арогантни и напористи мъже, които искат тяхното мнение да се чуе от целия свят, в противоречие с природата си, внезапно се чувстват неустоимо привлечени от половинка, която е също толкова начетена, упорита и инатлива като тях и превръщат връзката си в непрестанно съревнование. Този жар, плам, страсти и емоции често не понасят на околните, но такива двойки имат нужда постоянно да влизат в конфликти, за да се чувстват живи и да усещат тръпката от отношенията си.

От който и тип да сте, вашите лични впечатления вече са ви изградили мнение и за останалите типове. Няма формула обаче, която да изчисли кои връзки са по-дълготрайни.