За жените, мъжете и още нещо …

Отиваш на почивка… не ти трябва лаптоп

Как почивате? Успявате ли да се откъснете от ежедневието и да се отпуснете, или през цялото време сте напрегнати, мислите за работата си и телефонът ви не спира да звъни?

laptop-at-the-beachОнзи ден станах свидетел на куриоз точно в тази насока. Бях на плажа, а на няколко метра от мен на един шезлонг се беше опънал младеж, който си носеше лаптопа. През цялото време не отлепи очи от него, камо ли да стане и да отиде до морето. Отстрани не изглеждаше много приятно и лично на мен не ми остави добро впечатление. Случката обаче ме накара да се замисля по въпроса и да напиша днешния си пост. Посланието, което отправям в момента към всеки един от вас, е следното:

На почивка сте, следователно не ви е нужен нито лаптоп, нито таблет, нито телефон, който да звъни през 5 минути… Разбирам, че работите. И аз работя, но нека колегите ви се съобразяват с факта, че всеки се нуждаете от почивка от време на време – в това число и вие самите. Предупредете ги, че не може да ви търсят за щяло и нещяло. Едва ли фирмата ще спре да функционира, ако вас ви няма за ден-два, та дори и цяла седмица. Същевременно, ако приучите колегите си винаги да очакват, че сте на линия, ще започнат да ви търсят всеки път, когато нещо се обърка. Без значение дали е 7-8 ч. или дори по-късно вечерта. Ще ви търсят през почивните дни, докато сте в отпуск… лично на мен би ми било неприятно в такива условия. Освен това така ще отвикнат (или никога няма да свикнат) да взимат самостоятелни решения, а все да чакат на готово. Хващам се на бас, че поне в 90% от случаите, когато е възниквал даден проблем, той би могъл да се разреши и без ваша намеса.Изисква се просто малко инициатива от отсрещната страна. Но няма как да разберем какво би било, докато не опитаме. Нали?