За жените, мъжете и още нещо …

За важността от обедната почивка

Лятната почивка наближава. Преди да излезем в заслужена отпуска искаме да приключим с колкото се може повече задачи на работа. За целта жертваме съня си, времето си или пропускаме обедната почивка. Прибираме се вечер с натежали клепачи, с липса на настроение и без капка концентрация. Изпадате ли често в тази ситуация? А знаете ли, че до голяма степен роля играе точно пропуснатата почивка на обяд. Тя не служи само за да се нахраним, а и за куп други полезни неща.

Например, знаете ли, че подобрява кръвообращението? Да, истина е. Просто трябва да си отделим малко време за обяд и да се раздвижим. Може да излезем навън, да се разходим до близкия парк за чаша кафе. Може също да отидем пеш до заведението, където хапваме по принцип. Ще видим, че след това ще се чувстваме по-добре. А и нищо чудно да отмине нова чувство на „схващане“, когато сме зад бюрото.

Също така, времето сега позволява да прекарваме време навън. Така че, по време на обедната си почивка може да се заредим и с нужното ни количество витамин D. Неговият дефицит може да доведе до редица здравословни проблеми, сред които костни заболявания, чувство на тревожност и други.

Сигурно сте забелязали, че в стремежа си да свършим всички работни задачи и проекти в срок, та и преди това, отключва високи нива на стрес. Ето защо е не само нормално, но и напълно задължително да си взимаме глътка въздух по време на обедната ни почивка. И не става дума само да хапнем нещо набързо. Въпросът е да се отпуснем, да се отдръпнем дори за час от задълженията. Да поговорим с колегите за нещо различно и наистина да отпочинем.

В много офиси например се разиграват различни игри – забавни, логически, редят се пъзели или се играят джаги. Всичко това е с цел комфорт, спокойствие и разпускане на служителите. Възползвайки се от тези предимства, ще забележим, че освен по-спокойни, сме и по-мотивирани и концентрирани.