За жените, мъжете и още нещо …

Новогодишно поздравление на… визитка

Съществува цяла глава от бизнес културата и етиката, посветена на визитните картички.

_51411143_bond624Първо и най-важно, което трябва да се знае е, че визитната картичка много по-успешно измества обикновената поздравителна картичка, тъй като е равна на лично посещение. Второ, доброто бизнес възпитание изисква на визитна картичка да се отговори до 24 часа след приемането, респективно изпращането й. Чрез нея можете да отправите покана за прием или да изкажете благодарност като прегънете произволен горен ъгъл или наполовина картичката. Особеност е, че такава визитка не се изпраща в плик по пощата, а се дава лично.

Много подходящо за всеки повод е да изпратите цветя, бонбони или друг подарък по преценка като прикрепите визитната си картичка и изпишете с мек син химикал в долния ляв ъгъл:

1. За благодарност – p.r. – pour remercier

2. За поздравление – p.f. – pour feliciter

3. За новогодишно поздравление – p.f.N.A. – pour feliciter Nouel An

4. За благодарност и поздравление за Нова година, ако вече е била получена картичка на новогодишно поздравление – p.r.f.N.A.

Има и други поводи, в които можете да използвате визитната си картичка. По протокол можете да се запознаете, да изпратите съболезнования, да се представите, сбогувате или поканите на среща.

1. За представяне – p.p. – pour presenter

2. За запознаване – p.f.c. – pour foire connaissance

3. За съболезнования – p.c. – pour condoleance

4. За сбогуване – p.p.c. – pour prendre conde

5. Към покана с инициали – r.s.v.p. – rеpondre se’l vous plait (отговорете/ потвърдете, моля)

Както забелязахте, по протокол всички съкращения се изписват на френски. Особено използвани подобни жестове на бизнес внимание са на високо ниво. Правят добро впечатление и изграждат вашия положителен имидж пред клиентите и партньорите ви.  Чудесен начин е и мъж да се представи пред жена.

А вие как ще изпратите своите Новогодишно поздравления?